От профила във Фейсбук на Димитър Вучев –икономист и  общински

...
От профила във Фейсбук на Димитър Вучев –икономист и  общински
Коментари Харесай

Димитър Вучев: 8 години парк „Витоша“ няма нов План за управление

От профила във Facebook на Димитър Вучев –икономист и  общински консултант

Можем да спекулираме какви са подбудите, с които тъкмо в този момент Румен Радев отваря тематиката за Витоша. Не бива обаче да спекулираме с обстоятелствата.

Вече 8 години, под натиска на няколко тесни експерти по преброяване на пеликани, гъски, лисугери и така нататък, естествен парк " Витоша " няма признат нов План за ръководство. 8 години този проект седи и чака някой да го прегледа във Висшия експертен екологичен съвет към Министерство на околната среда и водите. Причината е, че по политически аргументи се угажда на една дребна, само че креслива и най-много - заинтригувана финансово група от хора.

Защо този проект е значим? Без приемането му на процедура не е допустимо никакво деяние в парка. Не единствено във връзка с лифтовете, само че и при сградния фонд - хижи, почивни станции, заведения.

В настоящия от 2005 година План за ръководство написа:

- " не се планува построяването на нови ски писти и лифтови уреди " ;

- " не се позволява построяването на нови въжени линии за достъп до туристически центрове " ;

- " не се позволяват действия, водещи до нарушение и увреждане на тревното покритие ".

Казано просто, един гвоздей не може да бъде забит в парка, камо ли да реконструираме каквото и да е. Доказателство за това е, че двете най-големи компании за строителство на лифтове в света изрично отхвърлят да заменят старите уреди, употребявайки актуалните основи. Според австрийските Doppelmayr и Leitner подмяната на лифта, при съблюдаване на старите фундаменти на стълбовете, и трасе, е безусловно невероятно от съображения за сигурност.

Да благодарим на тесните експерти по преброяване за положението на Витоша - най-големият естествен капитал, с който София разполага.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР